Κλινικά φροντιστήρια

Τι είναι τα Κλινικά Φροντιστήρια;

Τα Κλινικά Φροντιστήρια (Κ.Φ.) αποτελούν καθιερωμένο πλέον θεσμό των ΠΟΣ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιείται σφαιρική και σε βάθος ανάπτυξη ενός κλινικού θέματος από τον/τους ομιλητή/ές.

Πως μπορώ να παρακολουθήσω κάποιο Κ.Φ.;

  • Ο συνάδελφος/σύνεδρος, ο οποίος επιθυμεί να παρακολουθήσει ένα Κ.Φ. θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει εγγραφή, τόσο στο 40ο Π.Ο.Σ., όπως και στο συγκεκριμένο Κ.Φ.
  • Ο αριθμός των συνέδρων που θα παρακολουθήσουν το κάθε Κ.Φ. είναι συγκεκριμένος.
  • Μόνο οι σύνεδροι οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Κ.Φ. θα μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα διεξαγωγής του με την επίδειξη ειδικού εισιτηρίου, το οποίο θα παραλάβουν από τη Γραμματεία του Συνεδρίου.

Στους συμμετέχοντες στα Κλινικά Φροντιστήρια θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιπλέον πιστωτικές μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αυτές που θα χορηγηθούν με την παρακολούθηση του Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του 40ου ΠΟΣ διοργανώνονται τα ακόλουθα κλινικά φροντιστήρια:

 

ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡ. 1 (ΚΛ1)

Τίτλος: Η συνεργασία οδοντιάτρου-οδοντοτεχνίτη όπως διαμορφώνεται με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας

Ομιλητές: Π. Γαρέφης, Α. Μπακοπούλου

Ημερομηνία:    Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ώρα:    17.30-19.30

Περίληψη:

Σε μια προσθετική αποκατάσταση για να πετύχουμε τους βασικούς στόχους που είναι η λειτουργικότητα, η άνεση και η αποδεκτή αισθητική καθώς και η μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνοι και διακριτοί ρόλοι τόσο του οδοντιάτρου όσο και του οδοντοτεχνίτη. Η απαραίτητη σωστή συνεργασία οδοντιάτρου-οδοντοτεχνίτη είναι μια δύσκολη υπόθεση αν δεν δρομολογηθεί από την αρχή μια συνεργασία βασισμένη σε διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους.

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας, των υλικών και των τεχνικών που αφορούν την εργαστηριακή διαδικασία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ και κατά τομείς των διαφόρων αποκαταστάσεων εξειδικεύεται τόσο, που οι ίδιοι οι οδοντοτεχνίτες ανά τον κόσμο δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν παρά την τεράστια προσπάθεια ακόμη και των πλέον πιστών στη «δια βίου εκπαίδευση».

Η σωστή επιλογή της βοήθειας που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία αν συνδυασθεί σωστά με τις βασικές αρχές και τα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων προσθετικής αποκατάστασης ανοίγει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας του οδοντιάτρου με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα λειτουργίας ,αισθητικής και μακρόχρονης διατήρησης της προσθετικής αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια του κλινικού φροντιστηρίου θα συζητηθούν  με κάθε λεπτομέρεια και θα αναδειχθούν με πλούσιο οπτοκοακουστικό υλικό (video και έγχρωμες διαφάνειες) ,όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που μέσα από την τήρηση του βασικού πλαισίου των διακριτών ρόλων οδοντιάτρου και οδοντοτεχνίτη μπορούν να μορφοποιήσουν ένα καλό  και αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας οδοντιάτρου –οδοντοτεχνίτη.

 

ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡ. 2 (ΚΛ2)

Τίτλος: Διαφοροδιαγνωστικοί Προβληματισμοί στην Ενδοδοντολογία και η Διαχείρισή τους.

Ομιλητές: Α. Λαμπρόπουλος, Κ. Δερβένης

Ημερομηνία:    Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ώρα:    16.00-18.00

Περίληψη:

Η ιστοπαθολογική κατάσταση του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών δεν είναι καθοριστική ως προς τα κλινικά σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται. Το γεγονός αυτό, καθιστά τη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση ορισμένων περιστατικών ενδοδοντικής παθολογίας, μια από τις προκλήσεις της κλινικής πράξης. Η επί της ουσίας λήψη του ιστορικού πόνου, ο ενδελεχής κλινικός έλεγχος και η εξοικείωση με τους περιορισμούς  της ακτινολογικής αξιολόγησης είναι μείζονος σημασίας στην τακτική προσέγγισης διαγνωστικών προβλημάτων. Στο κλινικό αυτό φροντιστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη διάγνωση επιμήκων καταγμάτων, ενδοπεριοδοντικών βλαβών, αντανακλαστικού πόνου κ.α.  Μέσω της λεπτομερούς ανάπτυξης των κλινικών περιστατικών  θα αναπτυχθεί η συμβολή της υπολογιστικής τομογραφίας και του μικροσκοπίου στην διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση περιστατικών αυξημένης δυσκολίας και στη διαχείριση τους.

 

ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡ. 3 (ΚΛ3)

Τίτλος: Μέθοδοι αυτορρύθμισης υπό συνθήκες πίεσης. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη φυσιολογία μας για διατήρηση της ομοιόστασης στο απαιτητικό περιβάλλον του ιατρείου.

Εισηγητής: Ε. Κωστοπούλου, Κ. Γράψας

Ημερομηνία:    Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 12.00-14.00

Περίληψη:

Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο θα γνωρίσετε επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές, κατάλληλες να εφαρμόζονται  εν ώρα εργασίας στο ιατρείο.

Θα έρθετε σε επαφή με απλές και αποτελεσματικές  ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη φυσιολογία μας, με σκοπό την επίτευξη και διατήρηση της ομοιόστασης στο απαιτητικό περιβάλλον του ιατρείου.

Πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας της ΕΟΟ, «Γυναίκες στην Οδοντιατρική».

Οφέλη από την εφαρμογή των  τεχνικών:

  • Αυτορρύθμιση με σκοπό την ομοιόσταση
  • Νοητική διαύγεια
  • Αποτελεσματική λήψη αποφάσεων ακόμη και υπό πίεση
  • Αρμονική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και επικοινωνία
  • Προστασία και βελτίωση της υγείας

Περιεχόμενο του εργαστηρίου:

-Θεωρητικό μέρος: Φυσιολογία του στρες και η έννοια  της ομοιόστασης

-Πρακτικό μέρος:

  • Βιωματική εξάσκηση σε τεχνικές αυτορρύθμισης για εφαρμογή στην καθημερινότητά μας
  • Χρήση συσκευών βιοανάδρασης για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στη φυσιολογία μας
Scroll to Top